Olemme käyttäneet koulutuksissamme ns. 16 pisteen tehtävää, jossa tehtävänä on leikata kuudella suoralla viivalla läpi kaikkien pisteiden, nostamatta kynää paperista. Ratkaisu edellyttää viivojen jatkamista kuvion (kuviteltujen) rajojen yli.

Tästä syntyy ensimmäinen lähestymistapamme aiheeseen: millaisia kuviteltuja rajoja huomaamattamme asetamme toiminnassamme? Kun kysyn, minkä kuvion nuo 16 pistettä muodostavat, vastaus on poikkeuksetta: ”Neliön!” Mutta näinhän ei ole. Nämä 16 pistettä eivät muodosta neliötä: neliö on säännöllinen nelikulmio, jonka kaikki sivut ovat yhtä pitkiä ja kaikki kulmat 90 astetta. 16 pisteen kuviossa ei ole sivuja eikä kulmia – ellemme mielessämme niitä kuvittele. Kuvio, jonka 16 pistettä muodostavat, on tasavälein sijoitetut 16 pistettä. Ilman rajoja (viivoja), ilman kulmia.

 

 

Viittasin aikaisemmin (lokakuun Johdonmukaista –blogissani) Adrian Slywotzkyn lanseeraamaan käsitteeseen ”Hassle Map”. Entäpä, jos ajattelemme, että jokainen 16 pisteen tehtävän viivoista on potentiaalinen kiusan aihe? Voisiko noita viivoja vähentää?

Teimme pari viikkoa sitten asiasta harjoitteen, jossa päädyimme siihen, että yksi viiva riittää leikkaamaan läpi kaikkien 16 pisteen. Ratkaisuja löytyi nopeasti kaksi, ensimmäinen niistä varsin odotetustikin: otetaan tarpeeksi paksu kynä tai tussi (tai tela), jolla pyyhkäistään pisteiden yli.

Toinen ratkaisu oli mielestäni kiinnostavampi: taitetaan paperi haitariksi siten, että kukin pisterivi tulee taitteen kohdalle, laitetaan taitteet tiiviisti toisiinsa kiinni ja vedetään viiva taitetta pitkin.

Ensimmäisestä ratkaisusta syntyi keskustelu uusien välineiden kehittämisestä, jälkimmäisestä taas pohdinta alustan muuttamisesta. Esimerkiksi tällaisesta välineiden muuttamisesta nousi päivän uutisoinnista johtuen matkatoimistot, jotka ovat luopumassa kiinteistä hinnoista ja siirtymässä dynaamiseen hinnoitteluun. Alustan muuttamisesta yksi esimerkki voisi olla vaikkapa pilvipalveluiden kehittyminen – ennakoimme paluuta 1990 –luvulle siinä mielessä, että ehkä meillä onkin tulevaisuudessa käytössä jälleen ns. tyhmä pääte, ja varsinainen softa onkin serverillä toisaalla…

Kolme kysymystä jatkoa ajatellen:

  1. millaisia kuviteltuja rajoja asetamme toiminnallemme?
  2. miten voisimme muuttaa välineitä, joita käytämme+
  3. voimmeko vaihtaa alustaa, jolla toimimme?

 Siis – miten ratkaisemme ongelmaa?