Sain sähköpostiini tyypillisen massamarkkinointikirjeen, joka kertoo jotakin sellaista, joka ei ole totta. Kyse ei ole siitä, että palvelun hyötyä (räikeästi) liioiteltaisiin, vaan siitä, että annettu lupaus ei ole lainkaan totta.

Ohessa kuvakaappaus saamastani viestistä:Lause, johon kiinnitin huomioni:
Rekisterin 295.000 päättäjää odottaa viestiäsi.

Tämä johdatti pohtimaan otsikon kysymystä: lupaammeko oikein? Jos lause olisi ollut esimerkiksi ”Rekisterin avulla voit kohdentaa markkinointiasi [mihin sitten haluatkin].” sillä olisi ollut jonkinlaista uskottavuutta, koska se liittyy omaan tekemiseemme. Mutta lupaus siitä, että 295.000 päättäjää odottaisi viestiäni on kertakaikkisen mahdoton: kuinka rekisterin pitäjä voi ”tietää”, että kaikki nämä päättäjät odottavat viestiäni – varsinkin kun uskallan väittää, että yli 99% noista päättäjistä ei ole koskaan kuullutkaan yrityksestäni.

Olisiko tässä vaiheessa, vuoden 2012 ollessa aluillaan, hyödyllistä käydä läpi yrityksen markkinointimateriaali lupausten näkökulmasta? Mitä oikein lupaamme – ja onko lupauksellamme edes mahdollisuus olla totta? Tai tietysti mieluummin: kuinka lupaamme niin, että lupauksemme on aidosti totta?

Toinen, mutta ei yhtään vähemmän tärkeä asia on tarkistaa mainos- ja muun materiaalimme kieliasun oikeellisuus. Tästä mainoksesta silmääni pisti ensilukemalla kaikkiaan 6 kirjoitusvirhettä. Mitähän se kertookaan markkinoijan uskottavuudesta?
_______

PS. Markkinoijan uskottavuuteen liittyen päätin tarkistaa myös tarjoajan yritysrekisteritiedot – menetelmä, jota suosittelen myös omille asiakkailleni. Pienen hakemisen jälkeen löysin Y-tunnuksen ja sitä kautta muut yritystiedot, jotka puolestaan eivät vakuuttaneet sen enempää yrityksen toiminnasta kuin resursseistakaan…